INGREDIENTS I PROCÉS
1.-ACTIVITAT:
Fer
sabó reciclant l’oli utilitzat i reciclat a cada família.
Explicació:
Disposar dels estris i ingredients.
Llegim
la recepta.
Reconeixem
els ingredients utilitzats.
Tenir
en compte les mesures.
Conèixer
els riscos de treballar amb material tòxic
Preparació
dels estris que necessitem
Preparació
dels ingredients
Mesurar
els ingredients
Fer sabó.
2.-INGREDIENTS PER FER SABÓ CASOLÀ:
5
litres d’aigua
5
litres d’oli
1
quilo de sosa càustica
Elaboració:
1- Posem en un recipient els 5
litres d’aigua. A continuació hi afegim la sosa, la qual anirem removent amb un
pal.
2- La deixem refredar i quan
l’aigua ja estigui freda hi tirarem els 5 litres d’oli.
3- Ho anirem removent amb una
pala de fusta – sempre cap a la dreta
4- Quan ja estigui mig espès,
podrem utilitzar la batedora.
5- Procurarem no aixecar-la.
6- Ho deixarem refredar i
passarem a tallar-ho.
Vocabulari:
Sabó casolà, aigua, sosa càustica, oli, colorant, cossi, ulleres protectores
“seguretat”, pala de fusta, batedora elèctrica, mesurador de líquids, balança,
guants de seguretat, motlles, paper assecant, temps d’assecat.
3.-PASSOS
A SEGUIR:
a)
Material necessari:
Cubell
de plàstic
Balança
Mesurador
de líquids
Batedora
Guants
Davantal
Ulleres
protectores
Pala
de fusta
Motlles
de silicona
b)
Procès:
a.-Pesem
la sosa Càustica ¡¡Compte.!!
És altament tòxica i l’hem de manipular amb molta cura. Irritant
b.-Mesurem
l’oli. Per aquesta feina fem servir el mesurador de líquids.
c.-Mesurem
l’aigua. De la mateixa manera farem servir el mesurador de líquids.
d.-És
el moment més perillós de la nostra feina. Cal posar-nos ulleres, mascareta i
guants i davantal ja que al barrejar l’aigua i la sosa es desprenen gasos
tòxics altament perillosos.
e.-A
la barreja resultant de l’aigua i la sosa,li afegirem molt “a poc a poc” l’oli,
sense deixar de remenar en cap moment. Cal dir que és una feina lenta i
constant.
f.-En
el moment que acabem de tirar tot l’oli, hem de seguir remenant fins que la
barreja ens comenci a espessir.
g.-
El sabó necessita un parell de setmanes perquè perdi les restes càustiques.
h.-
Quan la barreja estigui ben homogènia, és el moment d’emmotllar. Podem fer
servir motlles de diferent tipus i tamanys,al apartat del blog “Motlles” hi trobarem
tota la informació.. Si fem servir motlles d’alumini i/o acer ens provocarà una
reacció química altament perillosa.
i.-Una
vegada omplerts tots els motlles, de diferents formes i colors, els deixem
assecar durant 2/3 dies, en un lloc sec i ventilat. Els col·locarem damunt d’un
paper assecant, perquè ens absorbeixi tot el líquid que desprèn.
j.-Amb
molta cura, els anirem desemmotllant. Per aquesta feina, utilitzarem guants
doncs poden quedar restes càustiques nocives per a la pell. Tornarem a deixar
les pastilles resultants damunt del paper assecant, durant un parell de
setmanes. Temps necessari perquè perdin les restes càustiques.
c)
Mesures de Seguretat:
Al
laboratori o cuina, s’ha de tenir un extintor.
Cal
vetllar perquè els alumnes no portin mànigues amples ni roba fàcilment
inflamable.
Procurarem
que el material sigui de fusta, plàstic, silicona..
Cal
recordar que la barreja de la sosa amb l’aigua s’ha de fer a l’exterior –llocs
molt ventilats-,
ja
que produeix uns vapors que són tòxics i no s’han de respirar.
♦
Altres mesures que cal vigilar:
. No mullar els cables dels electrodomèstics
. No estirar els cables dels electrodomèstics
. Desendollar els petits electrodomèstics un
cop s’han utilitzat, abans de netejar-los.
. Recordar posar-se sempre tant els guants,
com la careta i les ulleres a l’hora de treballar els productes tòxics.
Per
dur a terme aquesta activitat es recomanable emprar guants, protecció pels
ulls, mascareta i fer-ho en un espai ben ventilat.
Quan
es barreja la sosa i l’aigua produeix uns vapors que són tòxics i per tant no
s’han de respirar.
4.-
OBJECTIU:
El
principal objectiu, no és que l’alumne sigui capaç de fer per si sol el sabó,
sinó que conegui com es feia tradicionalment i al mateix temps la importància
que té en el nostre temps el reciclatge de l’oli per a la conservació del medi
ambient.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada