INGREDIENTS I PROCÉS

1.-ACTIVITAT:
Fer sabó reciclant l’oli utilitzat i reciclat a cada família.
Explicació: Disposar dels estris i ingredients.
Llegim la recepta.
Reconeixem els ingredients utilitzats.
Tenir en compte les mesures.
Conèixer els riscos de treballar amb material tòxic
Preparació dels estris que necessitem
Preparació dels ingredients
Mesurar els ingredients
Fer sabó.

2.-INGREDIENTS PER FER SABÓ CASOLÀ:
5 litres d’aigua
5 litres d’oli
1 quilo de sosa càustica
Elaboració:
1-    Posem en un recipient els 5 litres d’aigua. A continuació hi afegim la sosa, la qual anirem removent amb un pal.
2-    La deixem refredar i quan l’aigua ja estigui freda hi tirarem els 5 litres d’oli.
3-    Ho anirem removent amb una pala de fusta – sempre cap a la dreta
4-    Quan ja estigui mig espès, podrem utilitzar la batedora.
5-    Procurarem no aixecar-la.
6-    Ho deixarem refredar i passarem a tallar-ho.

Vocabulari: Sabó casolà, aigua, sosa càustica, oli, colorant, cossi, ulleres protectores “seguretat”, pala de fusta, batedora elèctrica, mesurador de líquids, balança, guants de seguretat, motlles, paper assecant, temps d’assecat.

3.-PASSOS A SEGUIR:

a) Material necessari: 
Cubell de plàstic
Balança
Mesurador de líquids
Batedora
Guants 
Davantal
Ulleres protectores
Pala de fusta
Motlles de silicona

b) Procès:

a.-Pesem la sosa Càustica  ¡¡Compte.!!
És altament tòxica i l’hem de manipular amb molta cura. Irritant
b.-Mesurem l’oli. Per aquesta feina fem servir el mesurador de líquids.
c.-Mesurem l’aigua. De la mateixa manera farem servir el mesurador de líquids.
d.-És el moment més perillós de la nostra feina. Cal posar-nos ulleres, mascareta i guants i davantal ja que al barrejar l’aigua i la sosa es desprenen gasos tòxics altament perillosos.
e.-A la barreja resultant de l’aigua i la sosa,li afegirem molt “a poc a poc” l’oli, sense deixar de remenar en cap moment. Cal dir que és una feina lenta i constant.
f.-En el moment que acabem de tirar tot l’oli, hem de seguir remenant fins que la barreja ens comenci a espessir.
g.- El sabó necessita un parell de setmanes perquè perdi les restes càustiques.
h.- Quan la barreja estigui ben homogènia, és el moment d’emmotllar. Podem fer servir motlles de diferent tipus i tamanys,al apartat del blog “Motlles” hi trobarem tota la informació.. Si fem servir motlles d’alumini i/o acer ens provocarà una reacció química altament perillosa.
i.-Una vegada omplerts tots els motlles, de diferents formes i colors, els deixem assecar durant 2/3 dies, en un lloc sec i ventilat. Els col·locarem damunt d’un paper assecant, perquè ens absorbeixi tot el líquid que desprèn.
j.-Amb molta cura, els anirem desemmotllant. Per aquesta feina, utilitzarem guants doncs poden quedar restes càustiques nocives per a la pell. Tornarem a deixar les pastilles resultants damunt del paper assecant, durant un parell de setmanes. Temps necessari perquè perdin les restes càustiques.

c) Mesures de Seguretat:

Al laboratori o cuina, s’ha de tenir un extintor.
Cal vetllar perquè els alumnes no portin mànigues amples ni roba fàcilment inflamable.
Procurarem que el material sigui de fusta, plàstic, silicona..
Cal recordar que la barreja de la sosa amb l’aigua s’ha de fer a l’exterior –llocs molt ventilats-,
ja que produeix uns vapors que són tòxics i no s’han de respirar.
♦ Altres mesures que cal vigilar:
 . No mullar els cables dels electrodomèstics
 . No estirar els cables dels electrodomèstics
 . Desendollar els petits electrodomèstics un cop s’han utilitzat, abans de netejar-los.
 . Recordar posar-se sempre tant els guants, com la careta i les ulleres a l’hora de treballar els productes tòxics.
Per dur a terme aquesta activitat es recomanable emprar guants, protecció pels ulls, mascareta i fer-ho en un espai ben ventilat.
Quan es barreja la sosa i l’aigua produeix uns vapors que són tòxics i per tant no s’han de respirar.


4.- OBJECTIU:
El principal objectiu, no és que l’alumne sigui capaç de fer per si sol el sabó, sinó que conegui com es feia tradicionalment i al mateix temps la importància que té en el nostre temps el reciclatge de l’oli per a la conservació del medi ambient.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els nostres mestres saboners

D'oli brut, sabó net

Comencem el projecte!!